• Fri frakt på alla prenumerationer
  • Barnens favoritvitaminer
  • Leveranstid 2-5 arbetsdagar

FAQ – Vilka vitaminer kan jag ge mitt barn?

Vilka av Monkids vitamin, mineraler och fiskolja kan jag kombinera?

Du kan kombinera alla produkter utom de som innehåller D-vitamin. Detta då D-vitamin lagras i kroppen. Du ska alltså inte ge ditt barn både Monkids D-vitamin + Kalcium och någon av Monkids Multivitaminer samtidigt. Är ditt barn i behov av två produkter som innehåller D-vitamin kan du ge de olika produkterna varannan dag.

En mycket vanligt kombination är någon av Monkids multivitaminer tillsammans med Fiskolja och C-vitamin + Zink.

Jag vill ge mitt barn D-vitamin. Vilken produkt ska jag välja?

Du ska välja någon av Monkids multivitaminer. Alla våra multivitaminer innehåller hela rekommenderade dagsdosen av D-vitamin (10 mikogram och 200 % av RDI) – i en gummy.

Monkids D-vitamin + Kalcium är primärt en produkt för barn som är i behov av kalcium.

Mitt barn dricker inte mjölk, vilka vitaminer rekommenderar ni då?

Kalcium + D-vitamin Jordgubb Barn säkerställer ett jämnt intag av kalcium. Om ditt barn inte får i sig kalcium via kosten och du vill ge tillskott rekommenderar vi denna produkt. 

Kalcium finns främst i mjölk, växtbaserade mjölkdrycker och mejeriprodukter. Kalcium är nödvändigt för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt. 

Monkids Kalcium + D-vitamin är en vitamin-gummy med god och naturlig smak av jordgubb. Utan artificiella sötningsmedel. Monkids Kalcium + D-vitamina tas gärna i samband med måltid och i anslutning till tandborstning.

Mitt barn äter inte fisk, vilka av Monkids produkter rekommenderar ni då?

Äter ditt barn inte så mycket fisk? Vi rekommenderar barn som inte äter fisk att äta 2-4 gummies Monkids Fiskolja Citron Barn per dag och 1 gummy av någon av Monkids Multivitaminer per dag.

Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Om man inte gör det kan man jämföra det med att äta en vegetarisk kost. För detta gäller följande riktlinjer för omega3-fett: 

”Många barn. Även de som äter blandkost, får i sig för lite fleromättat fett, särskilt omega-3-fettsyror. En särskild sorts omega-3-fettsyra heter DHA och behövs för hjärnans och synens utveckling. DHA finns främst i fet fisk som lax, sill och makrill. I växtriket är det bara alger som innehåller de längsta omega-3-fettsyrorna, DHA”.

Monkids Fiskolja Citron Barn säkerställer ett jämnt intag av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA och fungerar som ett komplement till en kost som inte innehåller så mycket omega-3 naturligt.

Livsmedelsverket rekommenderar även alla som inte äter fisk att ta tillskott av 10 mikrogram D-vitamin per dag.  Alla Monkids Multivitaminer innehåller 10 mikrogram D-vitamin – i en gummy. Så äter inte ditt barn fisk kan du välja att komplettera kosten med en multivitamin. Finns i tre smaker för barn och en för tonåringar.

Du kan kombinera Monkids multivitaminer (1/dag) med Monkids Fiskolja (2-4/dag).

Mitt barn äter dåligt med frukt och grönt. Vilka av Monkids produkter rekommenderar ni då?

Livsmedelsverket rekommenderar barn 4-10 år att äta 400 gram grönsaker och frukt varje dag. Kosttillskott ersätter inte en allsidig kost eller hälsosam livsstil, men vill du komplettera ditt barns kost med med ett tillskott rekommenderar vi följande:

• Monkids Multivitamin Hallon
• Monkids Multivitamin Jordgubb
• Monkids Multivitamin Vegan Apelsin
• Monkids Multivitamin Tonår Apelsin
• Monkids Vitamin Mineral Ananas
• Monkids C-vitamin + Zink Fruktsmak
• Monkids C-vitamin + Zink Tonår Fruktsmak

Jag vill ge mitt barn D-vitamin. Vilken produkt rekommenderar ni?

Vi rekommenderar någon av våra multivitaminer. Alla Monkids Multivitaminer innehåller dagsdosen av D-vitamin i en gummy! 

Hur vet jag om mitt barn behöver tillskott av D-vitamin?

Under de mörka årstiderna är det svårare för kroppen att tillgodose sig behovet av D-vitamin naturligt. D-vitamin får man i sig genom fisk, från solen och via berikade mejeriprodukter.

För att säkerställa att man kommer upp i de rekommenderade nivåerna är det många som väljer att ta tillskott av D-vitamin – framförallt under vinterhalvåret. D-vitamin behövs för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt och bidrar till ett normalt fungerande immunsystem.

Alla Monkids multivitaminer innehåller hela dagsbehovet av D-vitamin – i en gummy!

Ska jag sluta ge D-vitamintillskott på sommaren?

Livsmedelsverket skriver att personer som vistas i solen kan göra uppehåll under sommarmånaderna. De skriver också att det går bra att ta tillskott hela året.

Om ditt barn äter någon av Monkids multivitaminer främst för att säkerställa intaget av D-vitamin och i övrigt äter en varierad kost kanske hen kan pausa sina vitaminer och börja igen när vi går mot mörkare årstider.

Äter ditt barn  någon av Monkids multivitaminer för att du vill säkerställa ett jämnt intag av viktiga vitaminer och mineraler när det ibland är svårt att göra det via kosten? Då är det inga problem att fortsätta med en apa om dagen även under sommaren.

Det är alltid du som förälder som bestämmer och vet vad som är bäst för just ditt barn.

Min tonåring äter dåligt med frukt och grönt. Vilka av Monkids produkter rekommenderar ni då?


Monkids Multivitamin Tonår Apelsin säkerställer ett jämnt intag av vitaminer och mineraler – anpassad för tonåringar. Produkten kan kombineras med
Monkids C-vitamin + Zink Tonår Fruktsmak. C-vitamin och zink bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. 

Kan jag ge Monkids Järn Tonår till mitt barn under 12 år?

Vi rekommenderar inte Monkids Järn Tonår till barn under 12 år. Däremot vet vi att många barn under 12 år äter denna produkt efter att ha rådgjort med en läkare, BVC eller dietist.

Om läkare konstaterat järnbrist hos ditt barn kan du rådgöra med hen om Monkids Järn Tonår kan vara ett alternativ. 

Hur vet jag om mitt barn är i behov av järntillskott?

Äter ditt barn en vegetarisk eller vegansk kost och du upplever att barnet är trött kan det vara värt att gå till en läkare för att ta ett blodvärde. Om läkare konstaterat järnbrist kan du rådgöra med hen om Monkids Järn Tonår kan vara ett alternativ. Ge inte produkten till ett barn under 12 år utan samråd med vården. 

Har du en tonåring hemma som menstruerar och också är orkeslös, trött och känner sig yr kan du testa att ge Monkids Järn Tonår. Läkare behöver inte rådfrågas. Viktigt att följa rekommenderad dagsdos på burken.

Förvara alltid kosttillskott som innehåller järn oåtkomligt för barn.

Vad kan jag ge för tillskott till mitt barn som äter en vegetarisk/vegansk kost?

Att äta mycket grönsaker, nötter, sojaprotein, baljväxter och vegetariska substitut till animaliskt protein har många hälsofördelar. Det gäller barn såväl som vuxna. Det man behöver tänka på som förälder till ett barn med vegetarisk eller vegansk kosthållning är att planera måltiderna lite mer noggrant. Detta för att säkerställa att de näringsämnen som det inte finns lika mycket av i en vegetarisk kost, eller är svåra för kroppen att ta upp, ändå täcks in. 

B12, D-vitamin, Järn, Jod, Selen och Zink är tillskott som föräldrar till barn som är vegetarianer eller veganer behöver ha extra koll på.

Monkids Multivitamin Jordgubb, Monkids Multivitamin Apelsin och Monkids Tonår Apelsin är alla helt veganska multivitaminer. De innehåller alla dagdosen av D-vitamin i en gummy, B12, jod, selen, biotin, zink och flera andra vitaminer. 

Välj någon av dessa produkter till ditt barn som äter en vegetarisk eller vegansk kost och som är i behov av tillskott. Det är extra svårt för kroppen att ta upp järn från vegetabiliska livsmedel (icke-hemjärn).

Äter ditt barn en helt vegetarisk eller vegansk kost kan du kontakta BVC för att få hjälp med att göra en bedömning om ditt barn får i sig tillräckligt med järn via kosten eller skulle behöva tillskott. Du ska inte ge Monkids Järn Tonår till barn under 12 år utan att ha rådgjort med en läkare. 

Loading