• Leveranstid 2-5 arbetsdagar
  • Fri frakt vid prenumeration
  • Sveriges godaste vitaminer!

FAQ – Monkids produkter

Erbjuder ni smakprover på era produkter?

Vi tycker att det är viktigt att barnet får smaka på produkten innan du som förälder köper en hel burk. Så att inget blir stående och behöver slängas (även om risken är liten😊). På alla apotek finns gratis smakprover av våra produkter. Om det skulle saknas kan du fråga personalen som enkelt kan beställa hem! Du kan även beställa smakprover på monkids.se i shopen. Då tillkommer en kostnad för att täcka fraktkostnaden.

Varför rekommenderas inte Monkids till barn under 3 år?

Livsmedelverkets definition av barn är personer över 3 år. Då vi tillverkar kosttillskott för barn har vi samma åldersgräns. Mindre barn kan sakna tuggteknik vilket ökar risken för att de kan sätta i halsen. Därför rekommenderar vi inte Monkids produkter till barn under 3 år. Innehållet i Monkids produkter är inte farligt för barn som är yngre än 3 år.

Varför innehåller Monkids socker?

Vitaminer, mineraler och fiskolja smakar inte gott i sin naturliga form. Då barn inte kan svälja tabletter/kapslar behöver de tugga sina kosttillskott. För att ett barn ska vilja äta något behöver det vara gott. Det finns flera alternativ till att dölja vitaminsmaken – vi har valt socker i stället för artificiella sötningsmedel. Helt enkelt för att vi känner oss mer trygga med något naturligt. 

Monkids är kosttillskott – inte godis. Därför ska man alltid äta enligt rekommenderad dagsdos. Det gör att det totala intaget av socker inte blir så stort. 

Det är alltid du som förälder som tar beslut över vad du vill att ditt barn ska äta och inte. Har man en sockerfri kost ska man inte välja Monkids. 

Vi rekommenderar att ta Monkids i samband med måltid och i anslutning till tandborstning. 

Information om hur många gram socker och antal kalorier varje tuggtablett innehåller finns vid varje produkt – under ingredienser.

Vad är skillnaden på Monkids multivitaminer?

Monkids har tre smaker på multivitamin för barn och en multivitamin för tonåringar. Nedan punkter skiljer dem åt:
Den största skillnaden är smaken: apelsin, jordgubb och hallon finns att välja på.
Alla är veganska utom Monkids Multivitamin Barn Hallon som innehåller gelatin från nötkreatur.
Monkids Multivitamin Hallon innehåller 10 vitaminer, Monkids Multivitamin Apelsin och Monkids Multivitamin Jordgubb innehåller 11 vitaminer. Den 11:e vitaminen är Vitamin K. I Sverige är det mycket ovanligt med brist av Vitamin K. Då Monkids Multivitamin Hallon är vår äldsta produkt och bästsäljare har vi valt att inte ändra i receptet. 
Monkids Multivitamin Apelsin Tonår innehåller 10 vitaminer och 2 mineraler. Produkten är lite kraftfullare och innehåller högre doser då den är för barn från 12 år. 

Är Monkids glutenfria?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från gluten.

Är Monkids laktosfria?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från laktos.

Är Monkids fria från ägg?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från ägg.

Innehåller Monkids gelatin?

Vissa av Monkids produkter är helt veganska. Tre produkter innehåller gelatin (från nötkreatur):
Monkids Multivitamin Hallon – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).
Monkids Vitamin Mineral
 – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).
Monkids C-vitamin + Zink – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).
Monkids D-vitamin + Kalcium – innehåller INTE gelatin.
Monkids Multivitamin Jordgubb – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Multivitamin Apelsin – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Multivitamin Apelsin Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Fiskolja – innehåller INTE gelatin. 
Monkids Järn Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids C-vitamin + Zink Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Gravid Blodapelsin – innehåller INTE gelatin. Vegansk.

Vilka av Monkids vitamin, mineraler och fiskolja kan jag kombinera?

Du kan kombinera alla våra vitaminer UTOM de som innehåller D-vitamin. 

D-vitamin lagras i kroppen. Du ska alltså INTE ge ditt barn både Monkids D-vitamin + Kalcium och någon av Monkids Multivitamin samtidigt. Om ditt barn är i behov av två produkter som innehåller D-vitamin kan du enkelt ta en varannan dag och en varannan dag. 

Det går bra att kombinera tex. Monkids Multivitamin med Monkids Fiskolja och Monkids C-vitamin + Zink. 

Hur ska jag förvara mina Monkids-produkter?

Förvara alltid dina Monkids-produkter utom syn- och räckhåll för barn. Locket är barnsäkert, men ha dem gärna i ett skåp som barn inte når till. Monkids produkter bör inte stå över en spis eller i direkt solljus då vissa näringsämnen kan bli påverkade av värme. Förvara burkarna mörkt och svalt för att de ska bibehålla sin mjuka konsistens och hålla enligt märkning på burk. 

Är Monkids burkar barnsäkra?

Ja. För att öppna burkarna krävs att man trycker ned korken och vrider samtidigt. Glöm inte att det är viktigt att skruva åt korkarna rejält efter användning. 

Är det farligt att äta en hel burk Monkids?

Monkids Tonår Järn Persika och Monkids Gravid Blodapelsin är farliga i stora mängder då de innehåller järn. Vid överdosering ska du kontakta giftinformationscentralen.

Det man ska vara uppmärksam på är att D-vitamin lagras i kroppen och kan skada kroppen vid höga doser. Monkids produkter som innehåller D-vitamin är: Monkids Multivitamin Hallon, Monkids Multivitamin Apelsin, Monkids Multivitamin Jordgubb, Monkids Vitamin + Mineral, Monkids D-vitamin + Kalcium och Monkids Multivitamin Tonår Apelsin. Eftersom dessa produkter innehåller rekommenderad dagsdos av D-vitamin ska endast en av dessa produkter ätas per dag.

För Monkids övriga produkter är det inte farligt att vid något tillfälle få i sig en hel burk. Ingen av Monkids produkter ska överdoseras!

Kan jag som vuxen äta Monkids kosttillskott för barn?

Monkids tonårsserie fungerar även för vuxna. Vill du som vuxen äta Monkids tonårsprodukter ska du äta enligt rekommenderad dagsdos. Monkids C-vitamin + Zink Barn och Monkids C-vitamin + Zink Tonår passar till hela familjen. Den rekommenderade dagdosen är 1–2 gummies för barn och 1-3 gummies för tonåringar och vuxna.

Varför klibbar fiskarna i Monkids Fiksolja ihop sig?

Det har med torkningsprocessen att göra. Att tuggtabletterna sitter ihop påverkar inte innehållet och oftast räcker det med att skaka burken för att de ska dela på sig igen. 

Vilka sorters fiskar används i Monkids Fiskolja?

Fiskoljan kommer från oljerika fiskar såsom tonfisk, sardiner och ansjovis. Det är dessa fiskar som innehåller Omega3. Fiskoljan utvinns som en biprodukt från fiskindustrin, så att hela fisken tas tillvara. 

Kan fiskallergiker äta Monkids Fiskolja?

Nej, man bör inte äta Monkids Fiskolja Barn Citron om man är allergisk mot fisk, vi kan inte garantera att det inte finns rester av fiskproteiner. Vill man ge Omega3-kosttillskott till barn som är allergiska mot fisk finns andra leverantörer som har produkter innehållandes algolja. Vi hoppas kunna ta fram en produkt med algolja.

Kan jag som gravid äta Monkids Fiskolja?

Ja, det går bra. Då Monkids Fiskolja Barn Citron är anpassad för barn 3–12 år är den rekommenderade dosen på burken lite låg för gravida kvinnor. Den rekommenderade dosen av Omega3 DHA är 200 mg per dag för gravida som inte äter fet fisk. Vill man äta Monkids Fiskolja behöver man därför äta 8 gummies/dag för att tillgodose behovet. Äter man fet fisk regelbundet räcker det med att komplettera med 4 gummies/dag. 

Innehåller Monkids spår av nötter?

Nej. Ingen av Monkids produkter innehåller spår av nötter. 

Varifrån kommer citronsyran i era produkter?

Citronsyra finns naturligt i frukt och bär, ändå är svårt att få tag på naturlig citronsyra. Den citronsyra vi använder framställs från svamp och bakteriekultur. Vi får ibland frågor om citronsyra och brukar då hänvisa till Livsmedelsverkets hemsida, de är ju de som vet bäst, läs gärna https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

Vi använder citronsyra E330 och/eller natriumcitrat E331 i alla våra produkter. De behövs för att produkterna ska få rätt konsistens. 

Färgen på Monkids tuggtabletter varierar, vad beror det på? 

Färgen på Monkids gummies kan variera eftersom färgen är naturlig och kommer från frukt och grönt.

Varifrån utvinns Vitamin B12 i era veganska produkter?

Från lav. 

Hur mycket D-vitamin innehåller era multivitaminer?

Alla våra multivitaminer innehåller hela rekommenderade dagsdosen (enligt Livsmedelsverket) i en gummy. Det är 10 ug (200% RDI). 

Innehåller Monkids produkter Shellack?

Nej, det finns ingen shellack, E904, i någon av produkterna. 

Vad ska jag göra om jag missat ge mitt barn vitaminer?

Om du glömt ge barnen sina vitaminer en eller flera dagar ska du inte kompensera med dubbeldos nästa gång. Fortsätt att ta den rekommenderade dagliga dosen enligt burkens anvisning nästa dag.

Loading