• Fri frakt på alla prenumerationer
  • Barnens favoritvitaminer
  • Leveranstid 2-5 arbetsdagar

FAQ – Monkids produkter

Erbjuder ni smakprover på era produkter?

Ja! Vi tycker att det är viktigt att barnet får smaka på produkten innan du som förälder köper en hel burk. Så att inget blir stående och behöver slängas (även om risken är liten😊).

På alla apotek finns gratis smakprover av våra produkter. Om det skulle saknas kan du fråga personalen som enkelt kan beställa hem!

Du kan även beställa smakprover här på monkids.se. Då till en kostnad som motsvarar frakten.

Varför rekommenderas inte Monkids till barn under 3 år?

Livsmedelverkets definition av barn är över 3 år. Då vi tillverkar kosttillskott för barn har vi samma åldersgräns. Mindre barn kan sakna tuggteknik vilket ökar risken för att sätta i halsen. Därför rekommenderar vi inte Monkids produkter till barn under 3 år. Innehållet i Monkids produkter är inte farligt för barn som är yngre än 3 år.

Varför innehåller Monkids socker?


Vitaminer, mineraler och fiskolja smakar inte gott i sin naturliga form. Då de flesta barn inte kan svälja tabletter/kapslar behöver de kunna tugga kosttillskott de är i behov av. För att ett barn ska vilja äta något behöver det smaka gott.

Det finns flera alternativ för att dölja vitaminsmaken – vi har valt socker. Helt enkelt för att vi känner oss mer trygga med något naturligt. På marknaden finns andra varumärken som istället väljer artificiella sötningsmedel, om man hellre föredrar det.

Monkids är kosttillskott – inte godis. Man ska alltid äta enligt rekommenderad dagsdos, vilket gör att det totala intaget av socker inte blir så stort. En gummy innehåller 1 gram socker vilket ungefär motsvarar sockret i en tesked ketchup

Vi rekommenderar att ta Monkids i samband med måltid och i anslutning till tandborstning.

Vad är skillnaden på Monkids multivitaminer?

Monkids har tre smaker på multivitamin för barn och en multivitamin för tonåringar. Alla innehåller hela dagsbehovet av D-vitamin och B12 – i en gummy! Alla har ett rekommenderat dagligt intag på 1 gummy/dag.

Den största skillnaden mellan multivitaminerna för barn är smaken. Här finns alternativen apelsin, jordgubb och hallon. Multivitamin Apelsin och Multivitamin Jordgubb är veganska – Multivitamin Hallon innehåller gelatin från nötkreatur.

Multivitamin Hallon innehåller 10 vitaminer, medan Multivitamin Apelsin och Multivitamin Jordgubb innehåller 11 vitaminer. Vitamin K är den som finns i de två sistnämnda. I Sverige är det mycket ovanligt med brist av Vitamin K. Då Monkids Multivitamin Hallon är vår äldsta produkt och bästsäljare har vi valt att inte ändra i receptet. 

Multivitamin Apelsin Tonår innehåller 10 vitaminer och 2 mineraler. Produkten är lite kraftfullare och innehåller högre doser då den är för barn från 12 år. 

Är Monkids glutenfria?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från gluten.

Är Monkids laktosfria?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från laktos.

Är Monkids fria från ägg?

Ja. Alla Monkids produkter är fria från ägg.

Innehåller Monkids gelatin?

Tre Monkids-produkter innehåller gelatin från nötkreatur:
Monkids Multivitamin Hallon – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).
Monkids Vitamin Mineral
 – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).
Monkids C-vitamin + Zink – innehåller gelatin från nöt (inte fläsk).

Resterande innehåller inte gelatin:
Monkids D-vitamin + Kalcium – innehåller INTE gelatin.
Monkids Multivitamin Jordgubb – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Multivitamin Apelsin – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Multivitamin Apelsin Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Fiskolja – innehåller INTE gelatin. 
Monkids Järn Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids C-vitamin + Zink Tonår – innehåller INTE gelatin. Vegansk.
Monkids Gravid Blodapelsin – innehåller INTE gelatin. Vegansk.

Vilka av Monkids-produkter kan jag kombinera?

Du kan kombinera alla produkter utom de som innehåller D-vitamin. Detta då D-vitamin lagras i kroppen. Du ska alltså inte ge ditt barn både Monkids D-vitamin + Kalcium och någon av Monkids Multivitaminer samtidigt.

Är ditt barn i behov av två produkter som innehåller D-vitamin kan du ge de olika produkterna varannan dag.

En mycket vanligt kombination är någon av Monkids multivitaminer tillsammans med Fiskolja och C-vitamin + Zink.

Hur ska jag förvara mina Monkids-produkter?

Förvara alltid dina Monkids-produkter utom syn- och räckhåll för barn. Locket är barnsäkert, men ha dem gärna i ett skåp som barn inte når till. Monkids produkter bör inte stå över en spis eller i direkt solljus då vissa näringsämnen kan bli påverkade av värme. Förvara burkarna mörkt och svalt för att de ska bibehålla sin mjuka konsistens och hålla enligt märkning på burk. 

Är Monkids burkar barnsäkra?

Ja. För att öppna burkarna krävs att man trycker ned korken och vrider samtidigt.

Är det farligt att äta en hel burk Monkids?

Tonår Järn Persika och Gravid Blodapelsin är farliga i stora mängder då de innehåller järn. Vid överdosering ska du kontakta giftinformationscentralen.

Om ett barn vid något tillfälle får i sig fler gummies än rekommenderat är det inte farligt. Gör uppehåll i några veckor och börja sedan äta som vanligt igen. Ingen av Monkids produkter ska överdoseras!

Kan jag som vuxen äta Monkids kosttillskott för barn?

Ja! Monkids tonårsserie fungerar bra för vuxna. C-vitamin + Zink Barn fungerar för hela familjen.

Alla Monkids Multivitaminer, även de för barn, innehåller hela det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin. Så om det är D-vitamin du som vuxen vill ha fungerar en gummy om dagen även för dig!

Varför klibbar fiskarna i Monkids Fiksolja ihop sig?

Anledningen till att Monkids Fiskolja ibland klibbar har med torkningsprocessen att göra. Att ett gäng gummies sitter ihop påverkar inte innehållet och oftast räcker det med att skaka burken för att de ska dela på sig igen. 

Vilka sorters fiskar används i Monkids Fiskolja?

Fiskoljan kommer från tonfisk. Det är en fisk som innehåller omega-3-fettsyror. Fiskoljan utvinns som en biprodukt från fiskindustrin, så att hela fisken tas tillvara. 

Kan fiskallergiker äta Monkids Fiskolja?

Nej, man bör inte äta Monkids Fiskolja Barn Citron om man är allergisk mot fisk, vi kan inte garantera att det inte finns rester av fiskproteiner. Vill man ge omega-3-tillskott till barn som är allergiska mot fisk rekommenderar vi produkter med algolja.

Kan jag som gravid äta Monkids Fiskolja?

Ja, det går bra.

Monkids Fiskolja Barn Citron är anpassad för barn 3–12 år är den rekommenderade dosen på burken låg för gravida kvinnor. Den rekommenderade dosen av omega-3-fettsyran DHA är 200 mg per dag för gravida som inte äter fet fisk. Vill man äta Monkids Fiskolja behöver man därför äta 8 gummies/dag för att tillgodose behovet. Äter man fet fisk regelbundet räcker det med att komplettera med 4 gummies/dag. 

Innehåller Monkids spår av nötter?

Nej. Ingen av Monkids produkter innehåller spår av nötter. 

Varifrån kommer citronsyran i era produkter?

Citronsyra finns naturligt i frukt och bär, ändå är svårt att få tag på naturlig citronsyra. Den citronsyra vi använder framställs från svamp och bakteriekultur. Vi får ibland frågor om citronsyra och brukar då hänvisa till Livsmedelsverkets hemsida, de är ju de som vet bäst, läs gärna https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra

Vi använder citronsyra E330 och/eller natriumcitrat E331 i alla våra produkter. De behövs för att produkterna ska få rätt konsistens. 

Färgen på Monkids tuggtabletter varierar, vad beror det på? 

Färgen på Monkids gummies kan variera eftersom färgen är naturlig och kommer från frukt och grönt.

Varifrån utvinns Vitamin B12 i era veganska produkter?

Från lav. 

Hur mycket D-vitamin innehåller era multivitaminer?

Alla våra multivitaminer innehåller hela rekommenderade dagsdosen (enligt Livsmedelsverket) i en gummy. Det är 10 ug (200% RDI). 

Innehåller Monkids produkter Shellack?

Nej, det finns ingen shellack, E904, i någon av Monkids produkter. 

Vad ska jag göra om jag missat ge mitt barn vitaminer?

Om du glömt ge barnen sina vitaminer en eller flera dagar ska du inte kompensera med dubbeldos nästa gång. Fortsätt att ta den rekommenderade dagliga dosen enligt burkens anvisning nästa dag.

Loading