• Fri frakt på alla prenumerationer
  • Barnens favoritvitaminer
  • Leveranstid 2-5 arbetsdagar
Hem » Blogg – Monkidsbloggen » Vitamin B12 till barn – allt du behöver veta!

Vitamin B12 till barn – allt du behöver veta!

Vitamin B12 finns framför allt i animaliska livsmedel. Därför behöver föräldrar till barn som äter veganskt hålla lite extra koll på B12. Läs mer om vilka behov ditt barn kan ha samt vilka produkter vi rekommenderar här.

Behöver mitt barn tillskott av B12?

Vitamin B12 finns framför allt i animaliska livsmedel. Så, om du har ett barn eller en tonåring som äter en vegansk kost behövs tillskott av B12. Antingen kan man se till att äta livsmedel som är berikade med B12 eller ge kosttillskott med B12.

Även personer med en lakto-ovo-kost kan behöva ta tillskott av Vitamin B12. Livsmedelsverket skriver att intaget av B12 i en lakto-ovo-kost risker att bli för lågt – trots att det finns naturligt i både ägg och mejeriprodukter. Lakto-ovo-vegetarianer kan därför gärna, precis som veganer, behöva B12-berikade livsmedel eller ta kosttillskott. 

Vilka av Monkids produkter med B12 kan jag välja?

Monkids har tre veganska multivitaminer som alla innehåller hela den rekommenderade dagsdosen av B12. Vitamin B12 i produkterna utvinns från lav. Utöver B12 innehåller multivitaminerna också dagsdosen av D-vitamin och 9 andra vitaminer.

B12 barn multivitamin

Kan man få i sig för mycket B12?

Det finns inget som tyder på att ett för högt intag av B12 skulle vara skadligt. Upptag på 100 mikrogram per dag från mat eller kosttillskott har inte kunnat kopplas till några negativa effekter.

Vad kan hända om mitt barn får B12 brist?

Allvarlig brist på Vitamin B12 kan leda till anemi (blodbrist), tillväxthämningar och i sällsynta fall nervskador.

Veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter, kan få vitamin B12-brist.

Loading